Datum
Shirley Villavicencio Pizango

Shirley Villavicencio Pizango

Shirley Villavicencio Pizango groeide op in Lima en Santiago De Borja – een klein dorpje in het Amazonewoud – en verhuisde op 18-jarige leeftijd naar België. Meer dan tien jaar later is de botsing, of meer nog, de verzoening tussen deze culturen, beide afkomstig uit verschillende delen van de wereld, wat de kunstenares en haar oeuvre definieert. Geanimeerde verhalen over Inca-afkomst, verteld door haar grootvader, en levendige herinneringen uit haar kindertijd te midden van de Peruaanse Amazones, met hun eigen gebruiken en exotische natuur, voedden Villavicencio’s fascinatie voor haar geboorteland en de precolombiaanse cultuur. De indrukken die ze opdoet als ze terugkeert om haar moeder en de rest van haar familie te bezoeken, legt ze vast in analoge foto’s, die vaak als basis dienen voor haar schilderijen. 

Pizango heeft haar blik op de wereld gericht. Naast haar Belgische en Peruaanse achtergrond vindt ze inspiratie in andere culturen zoals Marokko of Japan, maar ook in de kunstgeschiedenis met voorbeelden als Picasso, Gauguin, Matisse en Frida Kahlo of Diego Rivera. Pizango beweegt zich als een wervelwind en schildert met een natuurlijke vrijheid van expressie. Ze gebruikt briljante verzadigde kleuren, vaak in lagen of gemengd op het doek. Opzettelijk verwerpt ze conventionele voorstellingen. Door het perspectief te elimineren en op een snelle en spontane manier te schilderen, zijn haar werken geladen met een bruisende energie. In die zin doen haar schilderijen denken aan de kunsthistorische naïeve stroming met haar grote schilders zoals de Franse kunstenaar Henri Rousseau.

Of ze nu de intieme wereld waarin ze opgroeide deelt of autonome portretten schildert, Pizango legt haar onderwerpen (zichzelf, maar ook mensen die ze ontmoet en die haar inspireren) op een directe manier vast. Ze portretteert hen in een zelfgecreëerd universum van weelderige vegetatie, textiel, aardewerk, geometrische vormen of patronen die doen denken aan de mysterieuze Nazcalijnen.


Meer info

Instagram: Shurleey