Datum
Anaïs Van Goethem

Anaïs Van Goethem

Anaïs Van Goethem is een beeldend kunstenaar die woont en werkt te Gent. Van kindsaf aan voelde ze de drang om creatief bezig te zijn. Ze behaalde haar Meestergraad Vrije Grafiek aan Luca School of Arts. Nadien volgde ze bijkomende opleidingen modeltekenen en non-toxische grafiek.

Het zijn vaak zintuiglijke prikkels die haar aanzetten tot creëren. Het licht, de sfeer van het moment. Maar ook films, boeken, menselijke contacten, dans en muziek inspireren haar. De aanpak van Anaïs Van Goethem is eerder intuïtief en contemplatief in plaats van conceptueel. Het is haar intentie om te suggereren en uit te puren. Een sfeer op te roepen met minimale middelen. Het licht wordt een entiteit op zich. Hieruit kan, vaak onbewust, een gemoedsstemming ontstaan.

De laatste jaren maakt ze vooral monochrome werken op papier met gewassen inkt en gouache. Anaïs tekent landschappen, taferelen in de stad en interieurs. De personages die verschijnen in het contrast van licht en donker zijn vaak alleen en bevinden zich in de intimiteit/ingetogenheid van hun eigen wereld. Is er sprake van vervreemding?

Anaïs ervaart zowel vrijheid als geborgenheid tijdens het creatieve proces. Het is een manier om haarzelf uit te drukken en vooral andere mensen te raken.

Anaïs Van Goethem heeft zowel solo als in groep tentoongesteld in België.

Road to nowhere

De weg als metafoor van het leven lees ik ook in de volgende tekst, voorgedragen in de Japanse film ‘Megane’. Zinnen die me telkens opnieuw blijven intrigeren.

Mir ist bewusst was Freiheit bedeutet.
Folge dem Wege geradeaus,
meide die Tiefen des Meeres,
doch hab ich solch Wort hinter mir gelassen.
Der Mond scheint auf jedem Wege,
wie die in der Dunkelheit wie Diamanten schwimmenden Fische;
heiß wie durch Zufall Mensch – und hier bin ich,
Was hatte ich zu befürchten,
mit was zu kämpfen,
bald ist es Zeit die Lasten zu legen.
Erteile mir noch mehr Kraft,
Kraft zur Liebe,
Mir is bewusst was Freiheit bedeutet,
Mir is bewusst was Freiheit bedeutet.


Meer info

www.madebyanais.be
Instagram: made.by.anais
Facebook: madebyanais